Діти знайшли батьків

Майже 8 000 дітей України знайшли батьків завдяки програмі «Сирітству – ні!»

Сьогодні, 30 вересня, в ІА «Українські новини» відбувся прес-брифінг, присвячений Дню усиновлення та програму «Сирітству – ні!» Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Про те, що зроблено за ці роки, про тенденції національного усиновлення та роботі в умовах воєнного конфлікту на Донбасі розповіли координатор Гуманітарного штабу Римма Філь та керівник програм і проектів Фонду та Штабу Дар’я Касьянова.

«Кожна дитина повинна жити в сім’ї» – девіз програми «Сирітству – ні!», яка стартувала 1 червня 2008 року за рішенням Ріната Ахметова. Основним завданням програми є забезпечення права кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання в сім’ї, також сприяння створенню прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу та зниження чисельності дітей, які потрапляють в інтернати.

Протягом багатьох років Рінат Ахметов і Ігор Крутой відвідували на день Святого Миколая різні установи, де виховуються діти-сироти.

«Після одного з відвідувань Рінат Ахметов сказав такі слова: «Коли ми вперше побували в дитячому будинку, ця зустріч з дітьми справила на нас незабутнє враження. І ми дали собі слово, що, скільки живемо, будемо допомагати дітям, яким у такій нелегкій життя, самим не впоратися…», – згадала на брифінгу Римма Філь. – У життєвій, особистої, моральної філософії Ріната Ахметова протягом багатьох років залишається допомогу дітям-сиротам. Дітям, які живуть без батьків. По суті, без дитинства. Тому для Благодійного фонду всі роки найважливішим напрямком, найважливішою темою було системне викорінення сирітства».

Фонд виконав величезну роботу з пошуку нових сімей для дітей-сиріт, щодо побудови системи дитячих будинків сімейного типу, допомоги сім’ям, що опинилися в кризовій ситуації. За час реалізації проекту відкриті 2 центру матері і дитини в Донецьку та Києві, кризовий центр в Дніпропетровську, працюють 4 центру підтримки сімей. За безпосередньої участі працівників Фонду створено 39 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується більше 400 дітей.

«7885 дітей з усієї країни вже знайшли батьків завдяки всеукраїнському інтернет порталу національного усиновлення http://www.sirotstvy.net і нашим партнерам, – розповіла Дар’я Касьянова. – Незважаючи на те, що зараз Фонд працює в рамках Гуманітарного штабу, тема сирітства дуже актуальна – війна оголила всі проблеми і кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, зростає. Сьогодні на порталі перебуває понад 11 тисяч дитячих анкет – це 80% всіх дітей, що підлягають усиновленню в Україні. Тільки в цьому році 513 дітей були усиновлені і взяті в прийомні сім’ї».

На порталі http://www.sirotstvy.net у 2015 році з’явилося 3670 нових фотографій, але інформації про дітей, які потребують усиновлення, з Донецької та Луганської областей надходить все менше, її немає і в національній базі реєстрації.

«На контрольованій Україною території Донбасу за 8 місяців 2015 року дітьми-сиротами стали 729 дітей в Донецькій області та 161 дитина в Луганській. Скільки дітей стало сиротами на контрольованих територіях – інформації немає. За нашими даними – це 44 дитини», –стверджує Дарина Касьянова.

Незважаючи на конфлікт на сході України, інтерес до порталу не знижується. Це зумовлено тим, що тут представлена найбільш повна інформація про дітей, яким потрібна сім’я. У 2015 році портал відвідали 235 тисяч потенційних усиновителів. Ще більш 5 тисяч чоловік звернулися на телефони гарячих ліній порталу та Гуманітарного штабу.

«За останній рік процес активізувався, раніше такої кількості дзвінків у нас не було. Причому кількість запитів щодо усиновлення дітей з Донбасу становить 80% від усіх звернень, – каже Касьянова. – Нам телефонують з Івано-Франківської, Львівської, Полтавської та інших областей України з одним питанням: «Як нам усиновити дитину з Донбасу і чим ми можемо допомогти?».

Очевидно, що бажання усиновити дитину у людей величезне. Однак, за словами Касьянової, важливо, щоб в першу чергу були дотримані інтереси дитини.

Аналіз даних показав, що українці всиновлюють: дітей до року (28%), дітей від року до двох років (21%), від трьох до п’яти років (22%), від шести до десяти (14%), від 11 до 17 років (15%). Дівчаток частіше всиновлюють – за весь час роботи порталу сім’ї знайшли 3284 хлопчика і 4601 дівчаток.

«Часто діти, що підлягають усиновленню, мають братів і сестер. Українці не бояться приймати в сім’ї відразу по 2-4 дітей. У нашій практиці була родина, яка усиновила відразу шістьох дітей, – сказала Дарина Касьянова. – Коли ми починали програму, в Україні було близько 4 тисяч дітей, які виховувалися в прийомних сім’ях. На сьогоднішній день таких дітей близько 13 тисяч. Сьогодні кількість дітей-сиріт, які перебувають в інтернатних установах менше, ніж у прийомних сім’ях. І це величезна перемога для всієї України!».

За словами керівника програми, роботи залишається дуже багато. «Сьогодні ми вивчаємо напрям допомоги дітям підліткового віку, завершуємо два проекту у Дніпропетровській області. Крім того, ми відстежуємо долю кожної дитини, що потрапляє на портал www.sirotstvy.net. Ми знаємо, що ця робота затребувана і не збираємося зупинятися.Ми віримо, що всі діти України повинні жити і виховуватися в сім’ях », – завершила брифінг Дар’я Касьянова.

Останні новини
Меню